Hipp hurra, -det er salg!

Men hva skal man satse på under salget? 

Denne uken har jeg blitt intervjuet i Det Nye -Klikk.no om hva man skal handle på januarsalget, og artikkelen kan du lese her

Så hva skal man egentlig satse på til salget? Under kan du lese noen av tipsene jeg skrev til Det Nye. 

 From left: 1.Stella McCartney/ 2.Stella McCartney/ 3.Saint Laurent/ 4.Jimmy Choo/ 5.Charlotte Olympia.   Collage by Nina Buzzi. Photos from internet. 

From left: 1.Stella McCartney/ 2.Stella McCartney/ 3.Saint Laurent/ 4.Jimmy Choo/ 5.Charlotte Olympia. 

Collage by Nina Buzzi. Photos from internet. 

 

Hva bør man se etter på salg?

Salget er en ypperlig tid til å se etter basevarer og klassikere til reduserte priser, -men da bør du være rask, for dette går som regel unna først. Salget er også en perfekt anledning til å gå for litt bedre kvaliteter enn lommeboken vanligvis tillater. Spesielt dyrere butikker kan ha fantastiske salg, -våg deg inn i butikkene du vanligvis syns er for dyre, og du kan ende opp med plagg eller tilbehør du alltid har drømt om, til en pris du har råd til! (Red. anm - jeg sikter selvsagt til Høyer Luxury, men vet du hva, -jeg blir hvert eneste år så innmari overrasket over noen av de ekstremt gode kuppene man kan få gjort hos oss!). 

Vesker og tilbehør i de klassiske modellene i basefarger som sort og brunt kommer sjeldnere på salg, men salget kan være en ypperlig anledning til å unne seg en fargesterk veske eller en litt spenstigere modell, den vesken man syns er råfin, -men ikke har våget å investere i tidligere.

At en farge kommer på salg betyr ikke at den er utdatert! Ofte setter vi ned modeller som faktisk kommer igjen i lignende farger neste sesong. Hvis nyansen kræsjer bittelitt med det som kommer, så har du anledning til å sikre deg et kjempekupp! 

Salget kan også være en morsom anledning til å våge å ta litt sjanser med stilen sin og teste ut noen nye plagg eller tilbehør, uten for stor risiko for lommeboken.

Hva jeg vurderer under salget akkurat nå? Et par Jimmy Choo navyblå hightop basketsko med litt bling, - som er litt utenfor min vanlige stil, men genial til sorte jeans og dressjakke, -og et par klassiske sorte fløyel & denim-jeans fra Stella McCartney. Blandt annet… 

 

Hva skal du ikke gjøre? 

Ikke kjøp noe bare fordi det er billig, kjøp noe fordi du elsker det, og fordi du føler at det vil løfte garderoben din.  Vær like kritisk som resten av året på hva du tar inn i garderoben, å stress-shoppe masse fordi det er rimelig er sjelden en god idé.

Vær nøye med passform, og farger, -det skal fremdeles passe deg perfekt selv om det er på salg!

Ikke kjøp feil størrelse fordi du planlegger å gå ned/opp i vekt. Det er greit med ett plagg som inspirasjon, men et klesskap fullt av plagg som ikke passer er en dårlig ide.

Noen sier at man skal styre unna høstens it-plagg når man handler på salg. Jeg er ikke så bekymret for det, trendbildet er så variert at jeg ikke ville vært så redd for å kjøpe trender som har vært store denne høsten. Det aller viktigste er at du kjøper ting som kler nettopp deg (og ikke venninnen din), plagg som løfter deg, og som sitter godt, -da vil du kunne bruke plagget i lang tid fremover. 

 

Forbered deg til salget! 

Salget starter jo til samme tid hvert år, og rett etter salget kommer den nye sesongens varer inn i butikk. Jeg anbefaler alltid å ta en grundig opprydning i klesskapet rett før salget, -da er du klar til ny sesong. Når du rydder, gå nøye gjennom hva du faktisk har nok av (vi er vanedyr og kjøper ofte det samme om og om igjen), og lag deg en liste på hva du gjerne skulle hatt i skapet ditt. Vær raus, listen er ment langsiktig, det er ikke meningen at du skal løpe ut og kjøpe alt du mangler, men heller å være tryggere i ditt valg når du plutselig kommer over den perfekte utgaven av det du trenger. 

 

Skal jeg kjøpe denne? Noen spørsmål å stille seg når du står der og lurer: 

Uansett salg eller fullpris så anbefaler jeg alltid å visualisere seg noen forskjellige måter å style produktet på, enten med ting du allerede har i garderoben, eller med produkter du planlegger å kjøpe i nærmeste fremtid. Så visualiserer du noen forskjellige reelle anledninger du kunne tenke deg å bruke produktet i. Ikke kjøp et produkt fordi du kanskje muligens kan komme til å ha lyst til å bruke det en gang, du skal kunne se tydelig for deg at du bruker det ganske snart.

Hvis du kan komme opp med tre stylingmuligheter, og minst tre anledninger i nær fremtid å bruke det, vet du at at du har en vinner du kan kombinere og komme til å bruke igjen og igjen i lang tid fremover.  

 

Generelle salgs-tips: 

Ikke nøl med å kjøpe noe hvis du kommer over den perfekte, under salget går ting veldig raskt unna. Vær forberedt, ha planlagt hva du «trenger» og hva du har råd til, så er det lettere å slå til spontant på salgskupp.  

Gå ofte innom din favoritt-butikk under salget. Prosentene kan endre seg, eller nye ting kan havne på salget etter hvert.

Ta med deg en venninne du stoler på. Det er lett å bli litt rådvill under salget.

Det kan generelt lønne seg å slå an en prat med betjeningen i favoritt-butikken din, og finne en ansatt med en stil du beundrer, som du kan sparre litt med. Betjeningen er som regel mye mer opptatt av at du skal bli fornøyd med kjøpet ditt (og dermed komme tilbake mange ganger i fremtiden), enn å prakke på deg noe du ikke vil ha. Betjeningen har stålkontroll på varene, og hvis du blir litt kjent med de, kan det til og med hende at de ringer deg for å fortelle at ditt favoritt-produkt er på salg! 

For my international readers: -I'm sorry that this post on "What to buy during the sales" is so far only available in Norwegian. For a somewhat inaccurate and most probably hilarious translation, go to Google Translate :)