Feminist, -javisst!

Jeg har kommet meg på plass i solfylte Paris, hvor jeg skal bli i en uke, og jeg vil benytte anledningen til å gratulere deg med kvinnedagen! Tenk så langt vi har kommet på 150 år,  innen rettigheter, utdanning , arbeidsliv og familieliv.

Rettigheter våre formødre har kjempet for, rettigheter vi (heldigvis) tar mer og mer for gitt for hver nye generasjon kvinner.

Om jeg er feminist? -Ja selvsagt er jeg det.  Man kan godt være feminist iført høye hæler på vei til en motevisning i Paris. Det er fint at man kan ha flere tanker i hodet samtidig, -man er da kvinne.  

Én spennende ting med mote er at motehistorien er direkte relatert til kvinnesak.  Tenk for eksempel på korsettet og de lange kjolene på slutten av 1800 tallet som hemmet bevegelsesfriheten og understreket av vi skulle være "Det Annet Kjønn", -pyntedukken. Coco Chanel som revelusjonerte kvinners klesdrakt og bevegelsesfrihet. Hvordan Dior så tilbake-innførte en lignende type korsett-kjole med sin New Look etter krigen, -og hvordan kvinne-bevegelsen tok ti skritt tilbake på samme tid. Hvordan kvinner hadde en ny frihetsbevegelse med miniskjørt (og p-piller) på 60-tallet og komfortable androgyne klær på 70-tallet. Hvordan vi "bygget oss fysisk større" med 80-tallets powerdressing, -stillettheler for å bli høyere, og brede skuldre, -for å også visuelt ta opp kampen mot menn i arbeidslivet.

Det er litt synd at feminisme i dag ofte kun forbindes med "kvinne med mellomlederansvar møter glasstak" eller andre utfordringer for kvinner i toppleder-stillinger. (Enten det, eller den evinnelige "kampen mellom kjønnene" når det gjelder husarbeid).  Det er ikke alle som kjenner seg igjen i det, og dermed er det mange unge jenter som "ikke bryr seg" om å være feminist lenger.

Men feminisme, og kvinners rettigheter, det gjelder oss alle, og det er en viktig del av vår historie.  Også oss som kan skille en Saint Laurent Monogramme fra en Chloé Elsie med bind for øynene på under tre sekunder. Å være opptatt av de små tingene, utelukker ikke de viktige tingene.

Gratulerer med dagen!  

 

Avslutter med noen fine ord vi fikk utdelt under Chloé-showet, signert Clare Waight Keller:

Work for a cause,

not for applause.

Live life to express,

not to impress.

Don't shine to make

your presence noticed.

Just make your

absence felt.

 

-Anon