C.h.o.o.o.s.e to be good

Da jeg la ut ønskelisten min til jul på Facebook forventet jeg ikke å få så sterke reaksjoner som jeg fikk. Det jeg ønsket meg var nemlig klimakvoter fra Chooose, og ingenting er bedre for å røyke ut troll enn en liten post på Facebook. Resten av lørdagen gikk med til å researche rapporter fra FN og NASA for å komme med de kvasseste poengene mot klimaskeptikerne, godt hjulpet av en like provosert og medsammensvoren Dagny på øret. Det var en lørdag jeg aldri fikk tilbake. Ikke hjalp det miljøet heller. 

Jeg reiser mye, både privat og på jobb, og det har jeg gjort i lang tid, siden jeg som barn hadde nær familie på andre siden av landet, og studerte på andre siden av kloden. Det er ikke før i det siste at jeg har begynt å kjenne på flyskammen, men den gir en ekkel smak i munnen. Man har da liksom alltid stått for verdier som miljø og bærekraftighet, men på 80-tallet da jeg vokste opp strakk miljøhensynet seg til å ikke kaste ispapir på gaten, ikke bruke hårspray med aerosol, og å stirre rasende på bilførere som lot motoren gå på tomgang. 

Jeg har blitt flinkere nå. Jeg føler vi alle er blitt flinkere. Og ja, jeg skammer meg over hvordan vi har holdt på, både som samfunn og som meg selv. 

Jeg tror ikke løsningen er å kjøpe seg fri fra alt mulig, men jeg er veldig glad vi har bedrifter som Chooose. Vi burde alle redusere, gjenbruke og resirkulere. Men du kan også bli klimapositiv ved å bidra til å redusere mer enn ditt totale CO2 utslipp. Med CHOOOSE er du med å støtte de beste FN-verifiserte CO2 reduserende prosjektene i utviklingsland, for eksempel bio-energi i Kina og Thailand, eller vindmølle-energi i Tyrkia og USA. 

Chooose har planer hvor man kan velge mellom å betale ca 30-100 kr per måned, eller du kan kjøpe gavekort på et halvt eller helt år, til underkant av henholdsvis 300 og 600 kr. Du får også vite hvor mange flyturer det tilsvarer. Som takk får du en kul rosa pdf med navnet ditt eller mottakerens på, som du kan bruke som skryt i sosiale medier. Og bittelitt bedre nattesøvn. 

Foto: Mika Baumeister/ Unsplash

Foto: Mika Baumeister/ Unsplash