Hudpleietips mot melasma og hyperpigmentasjon

Det kan være mange årsaker til melasma, men personlig er jeg overbevist om at min startet på grunn av antibiotika. Det kom på igjen måte gradvis, -én bredspektret kur midt i sommerferien og BOOM, -ansiktet fullt av mørke flekker. Hvis man legger godviljen til og litt sminke på kan man late som det er fregner, men melasma og fregner er ikke det samme, selv om begge går under kategorien hyperpigmentering. 

Hyperpigmentasjon kommer av at huden danner en ukontrollert overproduksjon av melanin, pigmentet som er ansvarlig for hudfargen. Det finnes fire typer hyperpigmentasjon; melasma, postinflammatory hyperpigmentation (mørke flekker etter arr og skade), solar lentigo (de runde leverflekkene som ofte kommer med alderen), og fregner, -som jo bare er sjarmerende og selvsagt ikke noe man behandler. 

Melasma kommer gjerne i senter av ansiktet, som T-sone, kinn og overleppe, og er et globalt økende problem, i all hovedsak hos kvinner. Årsak kan være hormonbehandlinger, graviditet eller p-piller, -så vel som soleksponering, medisiner og genetikk.  (kilde: Cosmelan/ Mesoestetic). 

Dessverre er melasma vanskelig å bli kvitt, -det ligger latent i huden og aktiviseres av varme så vel som soleksponering, og man må selv jobbe aktivt med huden dersom man ønsker å begrense omfanget. Jeg tror det er få som lider av melasma  beveger seg i solen uten solfaktor, -personlig bruker jeg solfaktor 50 i ansiktet hele året, -men det forhindrer ikke at det blusser opp. 

Kjerringrådene er mange, alt fra å rense huden med utvannet eplesider-eddik, aloe vera, grønn te, gurkemeie, honning, sitron, poteter, lakris osv. Selvsagt hadde det vært fantastisk om disse tingene fungerte, men min erfaring er at verken kjerringråd eller reseptfrie kremer fra parfymeriet har noe spesiell virkning på akkurat dette, -her må det sterkere skyts til. 

Da jeg var hos en behandler fikk huden min den herlige diagnosen, “et sterkt tilfelle av melasma”, -samtidig har jeg klart å holde det i sjakk ved hjelp av diverse kremer og behandlinger. Her er de tre som faktisk fungerte:

Kremer fra Dr. Zein Obagi. Foto: Nina Buzzi

Kremer fra Dr. Zein Obagi. Foto: Nina Buzzi

Zo Skin Health av Dr. Zein Obagi

Den første gangen jeg tok en runde behandling mot melasma, brukte jeg kremer fra Dr. Zein Obagi. Dette er kremer du kjøper hos sertifiserte high-end behandlere, og noen av de er på resept. 

Jeg ble anbefalt et hav av kremer jeg skulle mikse og matche etter alskens strenge regler, hvor de aktive stoffene i hovedsak var hydroquinon og retinol/a-vitaminsyre. I tillegg til egne produkter for rens, c-vitamin, solfaktor, beroligende krem, og gudene vet hva, ble det en dyr affære. Behandlingen gikk over flere måneder, og selv om kremene absolutt er drøye i bruk syns jeg personlig det var litt i overkant dyrt.

Men resultatet var helt fantastisk. Jeg gikk først gjennom det klassiske obagi-flasset, hvor toppen av hudlaget regelrett flasset av, -for å gradvis avdekke ny og fin hud under.

Vanskelig å ta en Obagi-kur uten dette pudderet fra Jane Iredale. Foto: Nina Buzzi

Vanskelig å ta en Obagi-kur uten dette pudderet fra Jane Iredale. Foto: Nina Buzzi

Det er mange som kvier seg for Obagi -behandlingen grunnet den såkalte nedetiden man har, altså ukesvis med rød hud som sprekker opp og flasser av. Akkurat dette opplevde jeg ikke som så vanskelig (det står vel mest på motivasjonen), så lenge jeg tok noen forhåndsregler i perioden. Jeg brukte en fantastisk dekkende pudderfoundation fra Jane Iredale som dekket hummeransiktet, og de to ukene huden reagerte som verst tok jeg en ekstra ansiktsvask på jobb rundt lunsj, etterfulgt av beroligende krem og dette pudderet. Jeg skal ikke lyve, det var en skikkelig flassende opplevelse, -som jeg etterhvert kom til å like da jeg så at det faktisk fungerte. 

Når kuren var over ble jeg anbefalt vedlikeholdsprodukter fra Dr. Obagi, noe jeg gjorde i lang stund, -og resultatet holdt seg fint. Dessverre forsvant motivasjonen til å fortsette med produktene etter en stund, og en ny antibiotikakur resulterte i et nytt voldsomt utbrudd tre-fire år senere.

Ninabuzzi.com-Cosmelan.jpg

Cosmelan fra Mesoestetic

Produktet er rabattert

Neste gang jeg fikk et skikkelig melasma utbrudd, ble jeg anbefalt av Isabella på Elite Helse til å bruke Mesoestetic sitt Cosmelan program. Isabella vurderte i tillegg hyperpigmentasjonen min til å være av den kompliserte og sterkeste sorten, -ikke akkurat feltet man ønsker å utmerke seg i. Det føltes som en lettelse da jeg så selve Cosmelan settet, det inneholdt nemlig kun tre kremer! 

Man starter kuren med en ansiktsmaske som påføres av behandler, og som skal sitte på i hele 8-12 timer.  Hei til hjemmekontor og barnevakt til bikkja, -du kan ikke gå på tur med det her i ansiktet. Jeg måtte holde masken våt med en vannspray og det føltes kanskje litt varmt på huden, men absolutt ikke noe stort ubehag.  

48 timer etter at du fjerner masken (noe du fint kan gjøre selv), begynner du på selve programmet, med én krem med aktive virkestoffer, én krem som roer ned huden etterpå, og en solkrem med litt farge og ekstrem høy beskyttelse.  

Denne behandlingen tok jeg til jeg hadde brukt opp den aktive kremen (de to siste kremene endte jeg opp med å kjøpe én gang til). Resultatet ble veldig bra bare noen uker etter oppstart,  og det innebar minimalt med flass og rødhet i forhold til Obagi.  

Jeg fortsatte ikke med produktene i etterkant og var spent på å se resultatet når solen kom tilbake, spesielt fordi jeg hadde planlagt to uker i Hellas. Det var tydelig å se at behandlingen også hadde gjort noe med selve årsaken til hyperpigmenteringen, for selv om noe noe av melasmaen kom tilbake i solen var det merkbart mye bedre enn året før, -og faktisk så bra at det holdt å dekke det til med litt farget solkrem.

Ninabuzzi.com-dermaroller_Aime Pure.jpg

 

Dermaroller fra Âme Pure

Jeg ble anbefalt å bruke dermaroller videre, og jeg kjøpte min CIT Faceroller fra Aime Pure hos blivakker.no. En dermaroller er det samme som microneedling, og er rett en slett en liten rulle med massevis av veldig tynne nåler, som skal rulles over huden et visst antall ganger. Behandlingen sies å skulle øke kollagenproduksjonen kraftig, samt øke absorbasjonen av hudpleien du påfører i etterkant. 

Dette sies å hjelpe mot alt fra uren hud, aknearr, store porer, pigmentering og fine linjer. Å rulle huden med nåler høres både vondt og litt skummelt ut, så jeg brukte lang tid på å lese både gode og dårlige erfaringer før jeg turte å teste det, i tillegg til å sette meg inn i de forskjellige størrelsene på nålene. Jeg endte med å kjøpe en på 0,5 mm. til ansiktet, og 1.0 mm. til arr på kroppen samt de verste stedene i ansiktet.

Jeg er usikker på hvor stor forskjell dermarollingen har gjort for melasmaen, både fordi jeg var ganske så fornøyd med resultatet etter Cosmelan, samt at jeg ikke har brukt rolleren på langt nær så ofte som anbefalt. Men det jeg ser er at i dagene etter behandling er huden merkbart finere, spesielt med tanke på fine linjer og en jevnere hudfarge

For min del har det vanskeligste med denne behandlingen vært motivasjonen, for hvem har vel egentlig så fryktelig lyst til å rulle huden med hundrevis av små nåler når man er trøtt før leggetid. Hvis du har helt normal smerteterskel i huden vil jeg si at det ikke er spesielt vondt, kanskje heller litt ubehagelig, og en rimelig kjedelig affære, -dog helt verdt det.