Sterk på en scene

 Du er invitert til å snakke sak til en forsamling. Hva skal du ha på deg for å føle deg sterk? 

I følge  National Socal Anxiety Center i USA lider hele 75 % av befolkningen av en eller annen form for frykt for å snakke foran forsamlinger, -det rangerer faktisk høyere enn frykten for å dø. Å snakke til en forsamling gjør oss sårbare for avvisning. 

Selvsagt er det budskapet ditt, saken og fremtoningen din som er viktigst, men også antrekket ditt kan hjelpe deg til å føle deg tryggere, -og understreke budskapet i presentasjonen på en positiv måte. Under har jeg samlet noen triks å ha med seg, dersom du skal holde en presentasjon foran en forsamling.

Photo by Rich Fury/ Getty Images

Photo by Rich Fury/ Getty Images

 

1.Kle deg strategisk

 Tenk på balansegangen mellom din stil, ditt brand, budskapet ditt og publikum.

En velkjent strategi for “public speaking” er å kle seg som sitt publikum, men litt bedre. Hvorfor? Tenk på de tre elementene i retorikk, -ethos, pathos, logos. Ethos står for kredibilitet eller karakter. Akkurat som en skuespiller kan kle seg opp for en rolle for å virke mer realistisk, kler du deg for å representere en sak. For å utvikle ethos kan du også vise hvor «lik» du er ditt publikum, for eksempel ved å kle deg lignende som de. Og litt bedre, fordi du er invitert opp til å snakke med autoritet i ditt fag. Du er eksperten.

Samtidig er det viktig å ikke miste seg selv, ved å kun appellere til publikum. Hvis du er 40 og skal snakke til en ungdomsklasse behøver du ikke kle deg i hettegenser og mom-jeans (eller hva det er kidsa kler seg i nå). Du kan kle deg mer avslappet for å skape nærhet og unngå distansen en typisk dress ville skapt, men kan fint beholde noen av dine faste elementer. Et eksempel på det er å beholde dressbuksen men dresse det ned med sneakers, eller en kul t-skjorte under jakken. Eller jeans til en mer formell overdel. 

Kle deg for brandet ditt. Hvem er du og hva står du for? Hva er kjerneverdiene dine? Er du kompetent, intelligent, trygg i deg selv? Vis det med klærne. 

Kle deg for saken din. Skal du hente penger i det private næringslivet for en ungdommelig startup? Kle deg sånn midt i mellom.  Kle deg litt opp for de du skal møte, men behold gjerne noen av elementene fra verdiene i ditt eget brand. Du trenger ikke late som du er noe annet enn deg selv for å passe inn, det er lett gjennomskuelig og gjør heller at saken din mister litt kred.


2. Komfort

Dette sier seg selv, men samtidig er det en av de vanligste feilene man gjør: Det er vanskelig å holde en god presentasjon dersom du føler fysisk ubehag. Tygg litt på den.

Public speaking er ikke tiden for å ta på seg de ekstra høye eller trange skoene (been there done that!), beltet som strammer ubehagelig etter lunsj, eller kjolen som du såvidt klarer å skvise deg inn i. Føler du litt ubehag når du tar det på deg om morgenen, kan jeg garantere at det føles 100 ganger verre når prestasjonsangsten kicker inn.

Om du velger høye hæler eller ikke, -målet er å kunne gå normalt, kunne stå groundet uten å micro-falle bakover, og ha nok plass til å puste med magen. 

Samtidig må du ta stilling til hvor mye du ønsker å vise av deg selv. Folk kommer til å hvile øynene på deg når du tar kunstpauser. Du kan selv styre hvor blikket skal gå ved hjelp av klær. Det er ingenting galt med verken kort eller trangt, -men det kan føles mer behagelig å slippe å føle at de fokuserer blikket på bena, magen, utrigningen eller hva det nå er du ikke vil de skal fokusere på.


3. Planlegg for problemer

Akkurat som det er greit å ha med en ekstra minnepinne, er det greit å ha med et ekstra antrekk. Ting skjer. Spaghettisaus flyr veggimellom og knapper faller av når det passer minst. Det er loven om alle tings iboende djevelskap. Regn med at det skjer. Ta i det minste med deg et ekstra sjal eller jakke, og en sikkerhetsnål. 

 

4. Unngå distraksjoner, -men la de huske deg

Ting skaper lyd, og noen mer enn andre. Sko kan knirke. Smykker kan rasle. Lyden av pleather mot en plaststol kan være fascinerende lik å slippe en fis. Prøv antrekket igjennom og tenk på om det er noe som trekker oppmerksomheten bort fra budskapet ditt. Det samme gjelder veldig iøyenfallende accessorier eller store prangende mønster. 

Jeg er den første til heie på iøyenfallende plagg og accessorier hvis det er veldig deg, -men tenk alltid tanken igjennom, -distraherer dette budskapet mitt eller bygger det opp?  Gir det en positiv oppmerksomhet?

Personlig er jeg glad i å bruke en liten ting som gjør at folk husker meg også visuelt. Kanskje har du en dress, men fargede sneakers eller et spennede smykke. Bare ikke la det ta overhånd, -og gjør det bevisst.

5. Bruk farger bevisst

Velg farger og snitt du vet får deg til å føle deg bra! 

Et vanlig triks i politikken er å kle seg i sterke farger, gjerne ensfarget eller i flere avgrensede farger (colourblocking). Det er lettere å ta rommet hvis du har på deg en tydelig sterk farge, som blått, gult, orange, grønt, lilla eller rødtoner. Rødt er makt-fargen, men kan også fremstå intens og aggressiv. Det finnes mange nyanser som er enklere enn knall rødt, -for eksempel vinrød, rust eller en mørk ferskenfarge. 

Finn gjerne ut hvilken farge bakgrunnen på scenen skal være. Ofte er scenen sort, og kler du deg i sort forsvinner du dermed med bakgrunnen. Det er ingenting galt med å kle seg i sort, sort kan representere verdier som selvsikker, stabil og sterk, og vise autoritet. Nedsiden kan være at du kan virke litt utilgjengelig, og kan fremstå kjølig. For å unngå dette er det fint å myke opp sort med litt farger. 

 

6. Mønster eller ikke?

Skal du filmes så husk at mye smått mønster kan oppleves bråkete på skjerm. 

Om mønster fungerer for deg eller ikke er helt individuelt. Personlig bruker jeg sjelden småmønstret eller pastellfarger, da jeg føler jeg mister noe av autoriteten min og fremstår yngre, snillere og mer tilgjengelig enn jeg er. 

Samtidig har jeg en venninne som elsker å fremstå ultrafeminin og 50-tallsaktig og totalt overraske med tøffe 2019-meninger, og det fungerer fint for henne. 

Anita Krohn Traaseth er et eksempel på en som fint kan bruke småblomstret eller pastellrosa og fremdeles fremstå sylskarp og sterk. Dette kan også være en form for powerdressing. Å overraske med rosa småblomstret kjole foran et hav av sorte dresser, er et kult power move. Gone are the days hvor vi trengte å ha på oss vide skulderputer og sorte dresser for å bli hørt.

LYKKE TIL MED PRESENTASJONEN!

PS: Skal du bruke mikrofon? Husk at de må ha et sted å feste mikken. 

Klikk på bildet for å forstørre. For billedtekst på mobil, klikk på prikken nederst i høyre hjørne.

 

 

1.    Jeg liker å kle meg semi-formelt, -det er litt av mitt personlige brand. Å dresse ned et formelt antrekk med t-skjorte eller sneakers kan være en fin måte å både snakke til publikum, men beholde din personlige stil. 

2.  Dagny Thurmann-Moe (i midten) er et vellykket eksempel på å kle seg for sitt brand. Hun står for verdier som farge og glede, og publikum forventer at hun skal kle seg deretter. Ofte kler publikum seg fargerikt opp for henne! 

3. Nassima Dzair i et enkelt antrekk med tydelige detaljer. Hun fremstår sterk, kompetent og selvsikker, selv før du har hører henne snakke.

4. Nassima Dzair kler seg mindre formelt når hun skal på samlinger med akademiet sitt. Samtidig holder hun det elgant, stilrent og ikke for ungdommelig. 

5. Hillary Clinton er en mester på powerdressing med farge. Legg merke hvor profesjonelt det ser ut å matche sterke farger med sort.

6. Colourblocking med kåpe i en tydelig farge fungerer fint hvis du skal intervjues ute.

7. Alexandria Ocasio-Cortez. En velkjent teknikk i politikken er å kle seg i én sterk farge. Hvorfor? Det virker. 

8. Siri Abrahamsen sin bedrift Gleding har tydelige verdier. Uansett om hun dresser opp eller ned skal selve budskapet alltid ligge til grunn, -gledelig og positivt! 

SHARING IS CARING!